Treceți la conținutul principal

Câteva definiţii despre ce e munca voluntară, cine sunt voluntarii

 

Sursa: pixabay.com


Munca voluntară cuprinde munca neobligatorie desfășurată în folosul altora fără plată. 



Voluntari sunt persoanele în vârstă de muncă 2 , care în decursul unei perioade scurte de referinţă, au efectuat orice muncă neplătită, neobligatorie de producere a bunurilor sau prestare a serviciilor pentru alții (în folosul altora), unde:

(a) „orice muncă” se referă la munca desfășurată cel puţin o oră; 

(b) „neplătită” înseamnă lipsa remunerării în bani sau în natură pentru munca efectuată sau orele lucrate. Totodată, voluntarii pot primi un mic sprijin sau bani, ce nu depăşeşte o treime din cuantumul salariului de piaţa locală (de exemplu: „bani de buzunar” pentru acoperirea cheltuielilor de trai legate de activitatea de voluntariat), sau în natură (de exemplu: mese/hrană, transport, cadouri simbolice);

 (c) „neobligatorie” înseamnă că munca este benevolă (neimpusă de nimeni), se efectuează fără obligații civile, juridice sau administrative, care diferă de îndeplinirea responsabilităţilor sociale de natură comunitară, culturală sau religioasă; 

(d) producere „pentru alţii” se referă la muncă efectuată: - pentru alte gospodării, decât gospodăria în care locuiește voluntarul sau membrii familiei acestuia (voluntariat direct). - prin intermediul unor organizaţii, care cuprind unităţi comerciale şi necomerciale (non-profit) etc. 


Activitatea benevolă
(neobligatorie) se măsoară prin timpul, pe care persoanele îl dedică fără a fi plătite pentru activităţi desfăşurate în folosul comunităţii sau în folosul altor persoane/gospodării (exclusiv gospodăria proprie). 

Nu se consideră muncă de voluntariat: - munca şi serviciile prestate de deținuți în folosul comunităţii în conformitate cu decizia instanţei de judecată sau o unei autorităţi similare, serviciul militar obligatoriu sau serviciul civil alternativ; - munca neplătită ca parte a programelor de instruire şi formare profesională (de exemplu: munca ucenicilor/stagiarilor); - lucrul pentru alţii, îndeplinit in timpul de lucru asociat cu ocuparea, sau in timpul liber plătit de un loc de muncă salariat, acordat de către un angajator. 

Sursa: Definiții și concepte statistice conform Rezoluției „Statisticile privind activitatea de muncă, ocuparea și subutilizarea forței de muncă” 1, adoptată la a 19ea Conferință Internațională a Statisticienilor Muncii (a 19ea CISM, BIM, Geneva, octombrie 2013)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Locuitorii din satul Mînzătești, comuna Hîrcești, se mobilizează pentru lucruri frumoase

 

Voluntarii ProUngheni aduc zâmbete și speranță cu ocazia sosirii primăverii

  Astăzi, voluntarii ProUngheni au venit cu inițiativa de a dărui mărțișoare în oraș. Aceștia și-au propus să aducă astfel o rază de lumină și căldură în inimile oamenilor, zâmbetul pe buze și în priviri. 

Magia sărbătorilor de iarnă: bucurie și lumină în parohia Cetireni