Treceți la conținutul principal

„La Centrul Prietenos Tinerilor am găsit specialiști care m-au ajutat să lupt pentru propriile vise”

 

UNICEF Moldova, cu suportul USAID a procurat produse de igienă pentru toate Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor din țară

UNICEF Moldova

UNICEF Moldova



Cum este să te uiți într-o oglindă și să-ți placă ceea ce vezi? Pare a fi un exercițiu atât de simplu, însă în opinia adolescenților este unul  complicat, pentru că sunt la vârsta pubertății și a transformărilor. Ana are 15 ani și recunoaște că nu era pregătită să facă față acestor schimbări. Primele semne ale acneii i-au lăsat amprente pe chip și în suflet, amprente care i-au stârnit dorința de a se izola de cei din jur. Frica de a fi arătată cu degetul sau de a fi criticată de semenii săi, au determinat-o pe tânără să ceară ajutor.

„Așa am ajuns la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Tineri Pentru Tineri” din Cimişlia. Imediat ce am pășit pragul instituției, am fost direcționată către un specialist dermatolog, care m-a ajutat să tratez acneea. Ulterior, am mers la un pediatru, care a fost alături de mine în procesul de slăbire. În două luni și jumătate, am pierdut 12 kilograme. Fiecare centimetru în minus demonstrează dorința mea de a avea un corp sănătos”, spune Ana, cu o sclipire de fericire și mândrie în ochi.

La Centru, tânăra a găsit suport și înțelegere și specialiști care au ajutat-o să se perceapă mai bine și să lupte pentru propriile vise. Tânăra este convinsă că orice mână întinsă de ajutor poate și trebuie a fi răsplătită. Cu un zâmbet, o vorbă bună sau, de ce nu, prin implicare. Așa a ajuns Ana să fie voluntară la Centrul „Tineri pentru Tineri” din Cimișlia.

__________________________________________________

„Centrul mi-a oferit suport atunci când aveam nevoie, de aceea am decis să mă implic și să ajut alți tineri care sunt în situația în care eram eu”.

 

Ana, 15 ani.
____________________________________________________

„Împreună cu alți colegi de ai mei, mergem prin școli și le vorbim elevilor despre importanța adoptării unui mod sănătos de viață și a respectării igienei personale”, afirmă Ana.

Recent, tânăra a mers și a discutat cu elevii din clasa a 5-a din raion. Ea le-a explicat școlarilor că “în contextul prevenirii COVID-19”, trebuie să-și spele mâinile cât mai des sau să le dezinfecteze cu o soluție pe bază de alcool, după ce tușesc sau strănută, după vizitarea unui spațiu public, inclusiv transport în comun, piețe și lăcașuri de cult, după atingerea suprafețelor din afara casei, inclusiv a  banilor”, mai adaugă voluntara.

Cristina Buțanu, psihologul CSPT „Tineri Pentru Tineri” din Cimişlia spune că izolarea și pandemia a motivat și mai mult tinerii din Cimișlia să deschidă ușa Centrului pentru a cere ajutor. În ultima perioadă, a crescut semnificativ cazurile de violență domestică asupra minorilor, depresia în rândul adolescenților din cauza lipsei părinților de acasă sau a situațiilor de bullying întâlnite la școală.

„Aceste probleme au apărut inclusiv din cauza că părinții plecați peste hotare, nu au putut reveni acasă, din cauza restricțiilor impuse. Acești tineri, neavând pe cineva alături, au făcut alegeri incorecte pentru sănătatea și viața lor. Aici la Centru, ei sunt ajutați, dar nu criticați. Din start, beneficiarul este informat că orice minut petrecut aici este confidențial. El poate să se simtă liber, poate să adreseze întrebări și împreună cu specialistul poate identifica soluții”, explică doamna psiholog.

 Ana a făcut primul pas și acest lucru i-a schimbat pozitiv viața. Acum este mult mai pozitivă și mult mai fericită. Iar atunci când privește în oglindă, vede o tânără echilibrată emoțional, care abia așteaptă să descopere oameni, activități și orizonturi noi, dar și să ajute alți tineri de seama ei.

Tinerii din toată țara pot beneficia de serviciile Centrelor prietenoase tinerilor din toată țara. Lista poate fi accesată aici.

Pentru a preveni blocarea activității Centrelor și a continua să ofere suport tinerilor din toată țara, în perioada pandemiei de COVID-19, cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Asistență Internațională (USAID), UNICEF Moldova a asigurat cele 41 de Centre Prietenoase Tinerilor cu produse pentru igiena personală, precum: dezinfectanți, săpun lichid, șervețele de hârtie, cearșafuri medicale de unică folosință, articole pentru igiena menstruală, etc.

Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Tineri Pentru Tineri” din Cimişlia este unul din beneficiari.

„La inițiativa UNICEF Moldova, Centrul nostru și-a deschis ușile în anul 2005  și tot de atunci beneficiem de suport, astfel încât, să asigurăm tinerilor servicii de cea mai înaltă calitate. Mulțumim USAID și UNICEF pentru suport într-o perioadă destul de complicată pentru întreaga societate”, a subliniat Svetlana Moroz, directoarea CSPT „Tineri pentru Tineri” din Cimișlia.

Donația este realizată în cadrul Programului „Prevenirea și Răspuns la COVID-19”, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Asistență Internațională (USAID) și implementat de UNICEF Moldova. Proiectul face parte din asistența in valoare de 2,2 milioane de dolari SUA, oferită de Guvernul SUA, prin intermediul USAID, pentru a opri răspândirea COVID-19 în Moldova. 

Amintim că, primul lot de ajutor umanitar în cadrul Programului, sub formă de produse de igienă personală, au fost distribuite Centrelor dee Sănătate Prietenoase Tinerilor, în luna august 2020.

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Locuitorii din satul Mînzătești, comuna Hîrcești, se mobilizează pentru lucruri frumoase

 

Voluntarii ProUngheni aduc zâmbete și speranță cu ocazia sosirii primăverii

  Astăzi, voluntarii ProUngheni au venit cu inițiativa de a dărui mărțișoare în oraș. Aceștia și-au propus să aducă astfel o rază de lumină și căldură în inimile oamenilor, zâmbetul pe buze și în priviri. 

Magia sărbătorilor de iarnă: bucurie și lumină în parohia Cetireni