Treceți la conținutul principal

FOTO. Nasc și la Moldova oameni. Despre preotul Igor URSU de la Cetireni

 

Sursa foto: www.unghiul.com

Că potrivită este vorba din bătrâni „Om mare te numești, când pentru semeni te străduiești”. Or, astfel poți să afirmi despre parohul bisericii din satul Cetireni Igor Ursu. Nu e pentru prima oară când scriem despre inițiativele sale și oricum când îmi este dat să aud că mai are una, apoi încă una, tare mă bucur. Mă bucur că există oameni, care nu așteaptă să vină de undeva. El acționează și o face pentru oameni. De ce? Simplu: că-i iubește, că are menirea pe pământ de a propovădui dragostea de oameni, de viață și față de Domnul.


În discuția pe care am avut-o zilele trecute cu el îmi povestise că a decis să deschidă o cantină socială pe lângă instituția ecleziastică. Mult nu a stat pe gânduri și a trecut la realizare. Cu atât mai mult că bazele ei erau puse. „ Aveam o încăpere, construită în anii 2015 – 2016, care era utilizată pentru organizarea meselor de pomenire. Oamenii aduceau și aduc pomană la biserică, cartofi, ceapă, ceea ce au pe lângă casă, Diaconia (nota red.: „Diaconia” este structura socială a Mitropoliei Basarabiei care activează pe întreg teritoriul Republicii Moldova din anul 2001, înregistrată cu numărul 1803, din data de 22 octombrie 2003. Organizația este membră a Federației „Filantropia” (Patriarhia Română) și a Alianței ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei) ne oferă și ea produse. De aceea, m-am gândit că ar fi bine să facem mese în zile de sărbătoare și duminica când se oficiază slujbe”, ne dezvăluie dânsul din pașii care i-a întreprins. Din decembrie de când activează cantina până acum, zilnic aici în mediu iau masa 50 de oameni, indiferent de situația lor socială. Dar au avut zile când au deservit și peste 200 de oameni.

Meniul e compus din felurile I și II. Mâncarea o pregătește o enoriașă în mod voluntar și este ajutată chiar de către preot. „În ajun pregătim ingredientele, iar doamna Elena a doua zi deja face bucatele”, specifică acesta. Mirată, îl întreb cum se descurcă doar în doi să pregătească o așa de mare cantitate de mâncare. Igor Ursu nu se plânge că le-ar veni greu, satisfacția lor cea mai mare este că nimic din ce realizează nu e în zadar.

Iată la spălarea veselei nu prea se descurcă și atunci oamenii se oferă să-i ajute. Însă, problemele nu se termină aici. Parohul ne spune că deja clădirea cantinei e prea mică și se gândește să o lărgească în această vară.


Tot legat de planuri acesta ne dezvăluie că a pus temelia unei clopotnițe în curtea bisericii, care va avea o înălțime de 20 metri, se mai ocupă de înscrierea copiilor din Cetireni la o tabără de odihnă de la mănăstirea Marta și Maria din Căușeni. Întregul sejur al copiilor va fi gratis. Această inițiativă e de vreo doi ani. În anii trecuți au fost la Costuleni și Florițoaia Veche.

Din activitățile preotului Igor Ursu mai enumerăm: ample campanii de caritate (produse alimentare și haine) organizate în parteneriat cu Diaconia, instalarea unor răstigniri de la drumul central până la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, indicând astfel calea spre biserică, tot de mese, organizate la inițiativa sa, beneficiază și elevii din clasele gimnaziale, doar că aici părinții achită o taxă simbolică – 100 lei lunar.


La sfârșitul discuției noastre părintele le-a mulțumit oamenilor din Cetireni pentru faptul că tot ce se realizează la biserică se face cu ajutorul lor.


Preotul Igor Ursu este numit ca paroh al Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Cetireni în august 2015.



Sursa foto:facebook.com


------------------------------------

Material apărut în ziarul „Unghiul” în 2019

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Locuitorii din satul Mînzătești, comuna Hîrcești, se mobilizează pentru lucruri frumoase

 

Voluntarii ProUngheni aduc zâmbete și speranță cu ocazia sosirii primăverii

  Astăzi, voluntarii ProUngheni au venit cu inițiativa de a dărui mărțișoare în oraș. Aceștia și-au propus să aducă astfel o rază de lumină și căldură în inimile oamenilor, zâmbetul pe buze și în priviri. 

Magia sărbătorilor de iarnă: bucurie și lumină în parohia Cetireni