Treceți la conținutul principal

INTERVIU. Prima asociaţie obştească din Ungheni cu statut de instituţie gazdă pentru activităţi de voluntariat e la Costuleni

 


În luna martie Asociaţia de Băştinaşi din Costuleni „Cu drag pentru Acasă” a primit certificatul de instituţie gazdă pentru activităţi de voluntariat. Am stat de vorbă cu Tatiana Clopot, directoare executivă a Asociaţiei de Băştinaşi din Costuleni. Ea ne-a spus care e procedura de obţinere a acestui certificat, dacă e un proces anevoios, beneficiul organizaţiei etc. 
Tatiana CLOPOT/ Sursa: facebook





- Dragă Tatiana, mai întâi felicitări pentru această titulatură. Şi acum urmează întrebarea mea: cine poate obţine acest statut  de instituţie gazdă pentru activităţi de voluntariat?

- Vă mulţumesc! Acest statut se oferă atât persoanelor juridice de drept public cât și privat, fără scop lucrativ din Republica Moldova. El se poate solicita Comisiei de certificare a instituției gazdă a activității de voluntariat de pe lângă Ministerul Educației și Cercetării, obținerea sau prelungirea statutului de instituţie gazdă a activităţii de voluntariat. Vreau să fac o precizare, care în acest context, e foarte importantă - activitatea de certificare este unul din obiectivele setate în urma participării la cursul online pentru dezvoltarea capacităților ONG-urilor din regiunile-cheie Cahul și Ungheni, care are ca scop final consolidarea capacităților Organizațiilor Societății Civile în vederea implicării pro-active în inițiativele de dezvoltare locală prin sporirea gradului de implicare în elaborarea, implementarea, monitorizarea și evaluarea strategiilor de dezvoltare locală. Activitatea a fost susținută de parteneriatului între Programul EU4Moldova: Regiuni-Cheie, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și Asociația Obștească Asociația Băștinașilor din Costuleni “CU DRAG PENTRU ACASĂ“. 

- Cât e de anevoios să obţii acest certificat?

- Procedura de depunere și eventual obținerea statutului nu este dificilă, dacă se lucrează în echipă. Inițial acest lucru presupune elaborarea unui set de politici privind activitatea de voluntariat, absolut toate modelele de acte sunt pe pagina ministerului la secțiunea voluntariat, iar ulterior depunerea setului, care se face online. 

- Ce beneficii oferă acest statut organizaţiei?

- Acest statut oferă dreptul de a utiliza următoarele instrumente de lucru cu voluntarii: contractul de voluntariat, certificatul nominal de voluntariat, carnetul de voluntar şi scrisoarea de recomandare. Persoana cheie este coordonatorul de voluntari. El împreună cu conducătorul Asociației, în cazul nostru, elaborează un plan de acțiuni pentru un an de zile, plan ce presupune implicarea voluntarilor în activitățile Asociației.

- Sunteţi prima organizaţie din raionul Ungheni care aveţi acest statut?

- Conform registrului național de evidență al instituțiilor gazdă a activităților de voluntariat, vezi: https://mec.gov.md/sites/default/files/registru_national_de_evidenta_al_institutiilor_gazda_a_activitatii_de_voluntariat_14.pdf, în raionul Ungheni este doar o instituție. E vorba de Inspectoratul de Poliție Ungheni, certificată în 2021, și o singură OSC - Asociația Băștinașilor din Costuleni CU DRAG PENTRU ACASĂ, titlu care l-am obţinut recent.

Secvenţă din activitatea asociaţiei / Sursa: facebook





*************************************************************

Precizăm că în Republica Moldova a fost adoptată Legea Voluntariatului în 2010, care are drept scop promovarea şi facilitarea participării cetăţenilor Republicii Moldova, a cetăţenilor străini şi a apatrizilor în spiritul solidarităţii civice la activitatea de voluntariat organizată de persoane juridice de drept public şi de drept privat fără scop lucrativ. Actul normativ prevede că Instituţia gazdă este persoana juridică de drept public sau persoana juridică de drept privat fără scop lucrativ care administrează activitatea de voluntariat şi care încheie, în condiţiile prezentei legi, contracte de voluntariat.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Locuitorii din satul Mînzătești, comuna Hîrcești, se mobilizează pentru lucruri frumoase

 

Voluntarii ProUngheni aduc zâmbete și speranță cu ocazia sosirii primăverii

  Astăzi, voluntarii ProUngheni au venit cu inițiativa de a dărui mărțișoare în oraș. Aceștia și-au propus să aducă astfel o rază de lumină și căldură în inimile oamenilor, zâmbetul pe buze și în priviri. 

Magia sărbătorilor de iarnă: bucurie și lumină în parohia Cetireni