Treceți la conținutul principal

Veronica Rotari, manager energetic: „Nu trebuie să așteptăm vecinii, spre exemplu, să vină să ne stingă lumina acolo unde nu este nevoie de ea”


 Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din municipiul Ungheni este dintre cele opt instituţii de învățământ din țara noastră, care a fost selectată pentru a fi eficientizată energetic cu suportul financiar GIZ Moldova. În luna noiembrie a anului 2022 proiectul a fost finalizat și drept urmare 1200 de elevi și peste 100 de cadre didactice beneficiază de condiții confortabile. Însă cel mai important e că administrația liceului va putea economisi atât sursele energetice și termice, cât și resurse financiare, care vor putea să le utilizeze pentru modernizarea procesului educațional.

- Anul trecut, Liceul „Mihai Eminescu” din Ungheni a finalizat unul dintre cele mai mari proiecte de eficiență energetică ai ultimilor ani din Republica Moldova. În calitate de manager electric, considerați că instituția pe care o reprezentați a făcut tot ce se putea pentru a putea economisi eficient energia electrică și termică (Dacă da, vă rugăm să ne descrieți ce s-a făcut, dacă nu – ce ar mai trebui de făcut)

– Într-adevăr instituția noastră a avut marele noroc să fie una dintre cele opt instituții din țară, care au beneficiat de suport financiar din partea UE pentru implementarea proiectului de eficiență energetică. Proiectul a presupus o investiție de peste trei milioane euro și a vizat lucrări ce țin de anveloparea clădirii, schimbarea integrală a geamurilor și a acoperișului, instalarea unui sistem eficient de ventilare și condiționare a aerului, instalarea unui sistem eficient de încălzire și a unei rețele de distribuire a energiei electrice, instalarea unui sistem de iluminare LED și măsuri complementare cum ar fi managementul apelor pluviale, pavarea curții, renovarea toaletelor, crearea accesului persoanelor cu dizabilități. Au fost instalate 30 panouri fotovoltaice și a fost schimbat absolut tot utilajul în bucătăria școlii, unde se alimentează circa 500 de copii de la treapta primară, circa 30 de elevi din clasa specializată cu stil sport și circa 20 copii din clasele V-VI, din familii cu venituri mici. Ar mai fi necesar să avem propria centrală termică. Cu siguranță că vom avea economii la energia termică.

– Dacă e să comparăm cu situația de până la realizarea proiectului privind eficiența energetică a liceului, cu cât s-a redus consumul de curent electric și de energie termică?

– Am avut perioade foarte grele în timpul reparației, am lucrat în condiții foarte grele, în două schimburi, cu pauze de 5 min, în care trebuia să ajungi dintr-un capăt de școală în celălalt, am trecut și prin perioada pandemică, unde eram mereu cu măști, dezinfectante, triere, mereu cu ochii pe copii. Am îndurat și frig, zgomot de la aparatele cu care lucrau muncitorii, cu colb și multe altele. Dar vreau să zic, că s-a meritat acest efort. În cabinete este cald deși caloriferele sunt la minim, iluminare bună, ventilare. Deci avem și economii. Nu putem zice că sunt majore deoarece prețurile au crescut considerabil. Spre exemplu, dacă e să compar cu anul 2019 până la reparația propriu-zisă, atunci pot face o estimare de 20-30 la sută, aici intră în calcul și timpul de afară, îndeosebi lunile de iarnă care erau cu mult mai friguroase atunci. Cifre exacte despre cât am economisit voi putea da la sfârșitul anului 2023, deoarece proiectul a fost dat în exploatare la sfârșitul anului 2022, deci la 9 noiembrie 2023 voi putea spune cu exactitate ce reduceri avem la energia electrică și termică.

Acest material este elaborat de Celula de Comunicare de Criză (CCC) Ungheni în cadrul proiectului Crisis Communication Chapters (CCC) care face parte din „Inițiativa pentru combaterea crizei globale prin transparență și libertate de exprimare: Reziliența mass-media în contextul crizei”, realizat în parteneriat cu DW Akademie și susținut de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ). Toate opiniile exprimate aparțin partenerilor de proiect și nu reflectă punctul de vedere al Deutsche Welle sau al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare.

Întregul interviu îl citiți pe www.unghiul.com

LT „M. Eminescu” după reparație


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Locuitorii din satul Mînzătești, comuna Hîrcești, se mobilizează pentru lucruri frumoase

 

Voluntarii ProUngheni aduc zâmbete și speranță cu ocazia sosirii primăverii

  Astăzi, voluntarii ProUngheni au venit cu inițiativa de a dărui mărțișoare în oraș. Aceștia și-au propus să aducă astfel o rază de lumină și căldură în inimile oamenilor, zâmbetul pe buze și în priviri. 

Magia sărbătorilor de iarnă: bucurie și lumină în parohia Cetireni