Treceți la conținutul principal

UNICEF și Automobil Club Moldova au lansat campania „Drumuri sigure spre școală”

Trecere de pietoni mun. Ungheni
Sursa foto: ziarul „Unghiul” / autor: Natalia Morari


 COMUNICAT DE PRESĂ

În anul 2022, în Republica Moldova, 15 copii au decedat, iar peste 400 s-au ales cu traume ca urmare a peste 2,000 de accidente în trafic, potrivit datelor Inspectoratului  Național  pentru Securitate Publică. Principala cauză generatoare a accidentelor rutiere pe traseele naționale fiind viteza excesivă. 


Traumele cauzate de accidentele din traficul rutier reprezintă și principala cauză a deceselor și dizabilităților la nivel mondial, cu aproximativ 1,3 milioane de persoane ucise și până la 50 de milioane de persoane rănite anual. La nivel global, 1 din 4 decese au loc printre pietoni și bicicliști. 

La cea de-a șaptea ediție, Săptămână globală a siguranței rutiere a ONU are scopul de a  îndemna factorii de decizie la nivel național să #RegândeascăMobilitatea (#RethinkMobility) pentru a face mersul pe jos, ciclismul și utilizarea transportului public mai sigur și convenabil, astfel încât, oamenii să poată trece la modurile de transport active, mobile și durabile. Acest transfer modal este una dintre recomandările principale ale Planului Global pentru Deceniul de Acțiune 2021-2030, scopul căruia este reducerea cu 50% a numărului victimelor traficului rutier până în anul 2030.  

 

Totodată, această Săptămână are menirea de a evidenția legăturile dintre limitele de viteză de 30 km/h și atingerea unui număr de Obiective de Dezvoltare Durabilă, inclusiv cele privind sănătatea, educația, infrastructura, orașele durabile, acțiunile climatice și parteneriatele. Străzile cu viteză redusă salvează vieți și sunt inima oricărei comunități, iar aceasta ar trebui să fie una dintre prioritățile autorităților responsabile.

În acest context UNICEF Moldova, Automobil Club Moldova, Federația Internațională de Automobilism și Fundația FIA, în cadrul proiectului „Drumuri sigure – copii sănătoși și în siguranță, au desfășurat în Săptămâna Globală pentru Siguranța Rutieră mai multe activități. Astfel, trecerea de pietoni din zona Liceului „Dimitrie Cantemir" din  Sângerei a fost transformată în una mai sigură și mai accesibilă, utilizând metodele urbanismului tactic, iar copiii clasei a I-a au participat la o lecție interactivă privind siguranța rutieră. De asemenea, elevii din instituție au cerut dreptul la străzi sigure, print intermediul unui flashmob, astfel, alăturându-se comunității internaționale privind siguranța rutieră.  

 Proiectul va fi desfășurat pe parcursul a trei ani și are drept scop îmbunătățirea cunoștințelor, abilităților și practicilor elevilor cu privire la siguranța rutieră în  3 localități:  Bălți, Sângerei și Ungheni, atât la capitolul educație rutieră, cât și infrastructură sigură și aplicarea modificărilor legislative pentru încurajarea reducerii vitezei sub 30 km/h în preajma școlilor.  

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Locuitorii din satul Mînzătești, comuna Hîrcești, se mobilizează pentru lucruri frumoase

 

Voluntarii ProUngheni aduc zâmbete și speranță cu ocazia sosirii primăverii

  Astăzi, voluntarii ProUngheni au venit cu inițiativa de a dărui mărțișoare în oraș. Aceștia și-au propus să aducă astfel o rază de lumină și căldură în inimile oamenilor, zâmbetul pe buze și în priviri. 

Magia sărbătorilor de iarnă: bucurie și lumină în parohia Cetireni