Treceți la conținutul principal

O oră de clasă a adus cu sine rezolvarea unei probleme din comunitatea

Sursa: www.alfa.md

Toată povestea elevilor din clasa a IX-a din Costuleni a început în cadrul cursului opțional ”Educație pentru dezvoltarea comunității” la subiectul ”Probleme existente în comunitate”. Ei au fost solicitați să identifice probleme din localitate care le-ar putea soluționa prin forțele proprii. În toată acea listă erau și băncile deteriorate din curtea gimnaziului, instalate în cadrul proiectului ”Loc de agrement pentru comunitate”, implementat în 2011 cu suportul Fundației Comunitare Ungheni. Decizia lor a fost să le repare.

Zis și făcut: au întocmit un plan de acțiuni, au efectuat măsurările necesare, au mers la magazinul de materiale de construcție din localitate pentru a estima cheltuielile necesare la reparația băncilor. Apoi au informat părinții și elevii gimnaziului despre lucrările pe care vor să le execute și despre suma necesară pentru cheltuieli. În rezultat, au reușit să colecteze de la părinți 434 lei și 50 de euro din partea OVR-ului transmiși de diriginta lor de clasă Eugenia Prepeliță.
Procesul de prelucrare a cherestelei pentru bănci
Alți voluntari le-au fost alături: profesorul Dimitrie Cebotari, care a avut grijă ca materialele să fie de bună calitate, Valeriu Prescurel, tatăl unui elev, care împreună cu profesorul au prelucrat cheresteaua. Valeriu Damian și Petru Morai, lucrători la gimnaziu, au ajutat la instalarea băncilor. 
Elevii au rămas satisfăcuți de cele realizate. Ei au înțeles că pot să se mobilizeze într-o frumoasă acțiune de voluntariat și să facă o schimbare. Eu mă bucur că am reușit să le insuflu încredere în forțele proprii și că i-am învățat că lucrurile frumoase se obțin prin insistență, implicare și dorința de a face ceva util pentru comunitatea în care locuiești.
Angela Damian, învățătoare, Gimnaziul Costuleni


Sursa: ziarul „Unghiul”, nr.24, pag.8

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Locuitorii din satul Mînzătești, comuna Hîrcești, se mobilizează pentru lucruri frumoase

 

Foto&video. Un 1 iunie altfel

FOTO / Dedicare și pasiune pentru comunitatea locală

  Contribuția Consiliului Local al Tinerilor Mănoilești  la Sărbătoarea Portului Popular