Treceți la conținutul principal

Tinerii pot schimba lumea

"Unii ne intimpina in furci, dar nu disperam pentru ca ceea ce facem, facem pentru noi si semenii nostri".

Sorina Durughean, eleva in clasa a XII-a la unul dintre liceele din Ungheni, este de 4 ani voluntar. Se implica in numeroase activitati, fie ca e vorba de elaborarea unor proiecte,cu organizarea unei sarbatori pentru copiii cu nevoi speciale sau de desfasurarea unor actiuni de caritate. "Voluntariatul m-a facut sa inteleg mai profund ce se intimpla in societatea noastra, cum traiesc oamenii, mai ales batranii, persoanele cu disabilitati sau copiii din familiiile vulnerabile. Este imposibil, ca stiind foarte bine realitatea, sa nu te implici", spune Sorina.

Impreuna cu colegii ei, a organizat caravane de Paste si de Craciun. Gratie acestora, zeci de copii si batrani au primit ajutoare. Impreuna, au organizat campanii de informare, mese rotunde, s-au implicat in salubrizarea localitatii. Voluntariatul la Ungheni nu mai este o noutate.
Acum patru ani, aici a fost creat Centrul de Volunatriat "Pro Agenda LOcala 21". Potrivit Lilianei Tincu, presedintele ONG "Casiopeea", partener de nadejde al Centrului, voluntarii sunt cei care trebuie si pot sa se implice in solutionarea problemelor existente.

De la 15 la 40
"Chiar de la bun inceput ne-am propus sa promovam voluntariatul, sa atragem in aceste activitati cat mai multi tineri, caci acestia sunt arhitectii viitorului", spune dinsa. Daca in anul 2003 in Centrul de Voluntariat de la Ungheni erau inscrisi 15 voluntari, acum numarul acestora e de circa 40. A fost nevoie de o perioada de stabilire a prioritatilor, de instruire, de formare a voluntarilor. Unul din primele proiecte implementate s-a numit "Scoala tinerilor voluntari 21". A fost foarte util, caci tinerii au avut posibilitatea sa invete din experienta voluntariatului in SUA, sa inteleaga mai bine esenta acestuia. Au fost organizate campanii de informare, de sensibilizare si de promovare.
In prezent, in cadrul Centrului de voluntariat sunt constituite trei departamente: recrutare voluntari, promovare parteneriate locale, regionale si internationale, elaborarea si implementarea de programe si strategii. In fiecare zi de vineri, voluntarii se aduna la Centru pentru a discuta despre ceea ce au de facut si ce mai au de facut. Le este ghid si coordonator Natalia Ribcic, specialist promovare voluntariat si cetatenie activa din Cadrul Centrului de Resurse pentru Dezvoltarea Durabila Locala si Regionala.

"Un leu pentru orasul meu"

Actualmente, cu totii sunt implicati in atragerea fondurilor pentru Fundatia Comunitara Ungheni. Voluntarii merg pe la intreprinderi, se intalnesc cu oamenii, le explica ce inseamna o fundatie comunitara, de ce e nevoie de implicarea fiecarui cetatean. Ei au impartit peste 100 de scrisori oficiale agentilor economici din teritoriu, prin care li se solicita participarea la campania "Un leu pentru orasul meu". "E foarte complicat", sustin voluntarii. "unii ne intimpina in furci, nu vor sa ne asculte. Nu disperam, caci stim ca ceea ce facem, facem pentru semenii nostri". Fiecare voluntar poate sa povesteasca ore in sir despre experienta pe care a trait-o. Se bucura mult cand este ascultat, cand intilneste persoane interesate de ceea ce fac. Numarul acestora din urma, spre bucuria voluntarilor, creste. (Jurnal de Chisinau, 16 noiembrie 2007, pagina "Cetateanul Lumii")

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Locuitorii din satul Mînzătești, comuna Hîrcești, se mobilizează pentru lucruri frumoase

 

Foto&video. Un 1 iunie altfel

FOTO / Dedicare și pasiune pentru comunitatea locală

  Contribuția Consiliului Local al Tinerilor Mănoilești  la Sărbătoarea Portului Popular